Wąsatka  (Panurus biarmicus)– ptak mały którego nazwa nawiązuje do rysunku “wąsów” na głowie samca.  Jest  towarzyski, żyje w stadach i gniazduje w skupieniacha jednocześnie jest   wierny partnerowi. W okresie lęgowym gniazdo zakłada nisko w trzcinach, żywi się owadami i innymi bezkręgowcami, które zbiera z roślin nawodnych lub wilgotnego podłoża,  zimą zaś nasionami trzciny i pałki.  Lot u wąsatki jest chwiejny, falisty, ze zrywami i furkotem skrzydeł. Kiwa ogonem, zadziera go, rozkłada (również w locie).W Polsce gatunek  nieliczny objęty ścisłą ochroną gatunkową. Występujący nad Jeziorem Tarnobrzeskim.